Priopćenje: Građanska inicijativa CitizenGO predala 10 782 potpisa predsjedniku Hrvatskog sabora

PETICIJA “KRIŽ SIMBOL NAŠE CIVILIZACIJE I DIO HRVATSKOG IDENTITETA”

Zagreb, 7. studeni 2019.-Građanska inicijativa CitizenGO predala je u srijedu, 6. studenog, Hrvatskom saboru peticiju “Križ: simbol naše civilizacije i dio hrvatskog identiteta” koju je potpisalo 10 782 građana.

Od predsjednika Hrvatskog sabora zatražila je reakciju zbog istupa pučke pravobraniteljice Lore Vidović kojim predlaže ograničavanje isticanja križa u javnim i državnim ustanovama Republike Hrvatske.

Potpisnici peticije smatraju kako je neprihvatljivo da pučka pravobraniteljica dovodi u pitanje temeljne vjerske slobode zajamčene Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, Poveljom Europske unije o temeljnim pravima i Ustavom Republike Hrvatske o čije se odredbe ovakvim istupom izravno ogriješila.

Europski sud za ljudska prava potvrdio je 2011. godine presudom u predmetu Lautsi protiv Italije (App. no. 30814/06) kako križ u učionicama i na javnim mjestima nikoga ne vrijeđa niti se ikome nameće te kako isti nosi univerzalno pozitivnu simboliku. Prozivajući prisutnost križa u učionicama kao diskriminatornu negiraju se tisućljetna hrvatska povijest i kršćanska tradicija te europske tekovine na kojima počiva naše društvo.

Budući da pučka pravobraniteljica nije reagirala na pritužbe izražene preko peticije “Križ: simbol naše civilizacije i dio hrvatskog identiteta” koju je do ovoga trenutka potpisalo više od 10 782 građana, inicijativa se obratila predsjedniku Hrvatskog sabora, Gordanu Jandrokoviću, kojemu je ona odgovorna za svoj rad. Od njega traže reakciju u skladu s  njegovim dužnostima i ovlastima.

Više informacija možete pronaći ovdje: “Križ: simbol naše civilizacije i dio hrvatskog identiteta”

Više informacija

press@citizengo.org                                                                                                  (34) 617203086